Почело пријављивање привредника за програм економских мера Владе Републике Србије

Како је и најавила Влада Републике Србије, од данас привредници могу да се пријаве за програм економских мера за смањење негативних последица епидемије.

Заинтересовани могу да се пријаве путем пореске пријаве, док се исплата првог минималца очекује почетком маја.

Ова помоћ неће важити за привреднике који су отпустили више од 10 одсто од укупног броја радника.

Влада Републике Србије донела је програм економских мера подршке привреди након укидања ванредног стања који су подржали привредници Шумадије и Поморавља.

Привредници имају могућност да се пријаве за програм економских мера, како би остварили помоћ државе. Влада Републике Србије предвидела је два сета мера.

Други сет мера подразумева директна давања привредним субјектима и то за категорију предузетници као микро, мала и средња правна лица.

Сви они могу добити бесповратна финансијска средства из буџета и то и периоду од три месеца: у мају, јуну и јулу.

Како би остварили помоћ, заинтересовани треба да, у пореској пријави коју подносе сваког месеца, као датум почетка плаћања пореза ставе 4. јануар 2021. године и да на порталу Пореске управе потврде преко које пословне банке желе да им се новчана помоћ исплати.

Како је министар финансија Синиша Мали најавио, очекује се да у првих 10 дана маја буде уплаћен први минималац сваком запосленом у приватном сектору.

Од када је промовисан програм економских мера, пословна активност многих компанија се интезивирала, као и активности за припрему извоза у Европску унију.

У последња три дана на територији Шумадијског округа број радника у компанијама које у протеклим недељама нису радиле повећан је за 1040 запослених.

Компаније увелико почињу са пословним активностима у ограниченом обиму и ограниченим бројем смена, поштујући све прописане мере заштите од ширења корона вируса.

Извештава новинар РТК Иван Ганић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.