Почиње мапирање саобраћајница на подручју Крагујевца

Израда Географског информационог система града Крагујевца и партнерских општина Рековац и Кнић се финансира новцем Европске уније, у оквиру програма ЕУПРО.

У Градској управи најављују да наредних дана почињу активности на мобилном мапирању саобраћајница на нивоу града, као и општина Рековац и Кнић. Укупна вредност пројекта је више од 170 хиљада евра.

Европска унија, преко развојног програма ЕУ ПРО, издвојила је 1,2 милиона евра за програм развоја географског информационог система.

Један од тих пројеката у оквиру програма је и Унапређење и развој Географског информационог система у Крагујевцу, Книћу и Рековцу.

Географски информациони системи омогућиће локалним самоуправама да, користећи савремену рачунарску технологију, на једном месту прикупљају, обрађују и управљају просторним подацима и тако боље планирају развој ресурса, али и заинтересују потенцијалне инвеститоре.

Наредних дана почиње мобилно мапирање саобраћајница на нивоу града, али и две шумадијска општине.

Паралелно, ради се нови ГИС софтвер који се базира на отвореном коду. Према најавама, у оквиру Географског информационог ситема биће посебно израђене апликације за инвестиције у управљању отпадом на нивоу града, али и туризам.

Овим пројектом унапредиће се Географски информациони систем града Крагујевца и створити нови за општине Кнић и Рековац.

То ће помоћи и у промоцији туристичких потенцијала општине Кнић и Рековац, као и афирмацији развојних потенцијала и инвестиционих локација града Крагујевца.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *