Рестаурација Соколане међу 15 пројеката Завода за заштиту споменика културе

Завод за заштиту споменика културе Крагујевац и ове године учествује на конкурсу који расписује Министарство културе и информисања за финансирање или суфинансирање пројеката из области културног наслеђа у Републици Србији.

Крагујевачки Завод кандидовао је 15 пројеката који се односе на реконструкције, археолошка истраживања локалитета и публиковање радова, међу којима су санација димњака у Војно-техничком заводу и рестаурација Соколане.

Рок за пријављивање установа културе на конкурс Министарства културе и информисања за финансирање делатности непокретног културног наслеђа и археологију истекао је данас.

Један од пројеката је статична санација димњака у Војно-техничком заводу, на коме су последње реконструкције рађене пре 11 година. Такође, пре неколико година, завршен је пројекат рестаурације Соколане.

Последњих година рађена су истраживања о споменицима крајпуташима, који су распрострањени широм централне Србије. Завод за заштиту споменика културе конкурисао је за издавање посебне публикације.

Ускоро ће бити објављен и конкурс код Министарства за рад борачка и социјална питања, где ће крагујевачки Завод конкурисати са растаурацијом неколико споменика у Спомен парку, док се радови на хумкама приводе крају.

Општи циљ конкурса jе допринос очувању, заштити, одрживом коришћењу и доступности културног наслеђа, као и унапређење делатности заштите културног наслеђа и библиотечко-информационе делатности у Републици Србиjи.

Резултати конкурса биће објављени и на званичној интернет страни Министарства, најкасније 60 дана од дана завршетка подношења пријава.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *