ПОКС: Једна од улица да понесе име по стрељаном дечаку

Градски одбор Покрета обнове Краљевине Србије, упутио је Комисији за одређивање назива улица и тргова у Крагујевцу, предлог да једна од улица у Крагујевцу добије име Живомира Живе Ковановића, најбољег ђака крагујевачке гимназије, кога су 31. марта 1945. године стрељале комунистичке власти у Крагујевцу.

Живомир Ковановић је рехабилитован пре 11 година. Потомци породице Ковановић, једне од најбогатијих и најхуманијих, из Баточине, кажу да је таква одлука дошла касно, јер је један млади живот својевремено неправедно одузет.

Чланови Градског одбора Покрета обнове Краљевине Србије окупили су се, симболично, испред зграде Суда, како би скренули пажњу на иницијативу коју су покренули.

Живомир Жива Ковановић је само један од многобројних суграђана страдалника комунистичког режима, који је, у монтираном судском процесу, као малолетно лице, осуђен на стрељање, губитак грађанске части и одузимање целокупне имовине.

ПОКС оцењује да је Крагујевац спреман да се одужи невиним жртвама.

Породица Ковановић била је једна од најбогатијих, али и најхуманијих у Баточини.

Током окупације, у кућу се уселио немачки командант за Баточину са ађутантом, незнајући да је током целог тог периода делио двориште са скривеном јеврејком, јер је породица Живе Ковановића скривала у свом дому двадесетогодишњу Кларису Леви.

Када је шеснаестогодишњи гимназијалац Живомир Жива Ковановић иако ученик, а не пунолетни грађанин, очигледно наклоњен монархији, ухапшен и осуђен на стрељање, пресудом Војног суда, његова мајка је од Моше Пијаде затражила помиловање, јер је породица, због храбрости и скривања јеврејке добила одликовања.

Пијаде је помиловао Живу, али прекасно. За то време дечак је стрељан.

Правосудним и извршним решењем Окружног суда у Београду рехабилитована је породица Ковановић, међу њима и Живомир.

Због немерљивог патриотског доприноса, током Другог светског рата и жртве коју је дала цела породица Ковановић, ПОКС сматра да би Крагујевац пружио велики допринос грађанском, духовном и моралном исправљању неправде, чији је највећи страдалник један шеснаестогодишњак, ако би његово име понела нека улица или трг.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.