Полагањем венаца одата пошта невиним жртвама

Уз одавање поште невиним жртвама фашизма данас је крај спомен обележја у насељу Багремар где су стрељани Јевреји, Срби и Роми, споменика партизанског борца из Сиња Анте Плазибате и спомен обележја код Громовића улаза, представници локалне самоуправе, борачких организација и политичких партија положили су венце.

У знак сећања на припаднике совјетске Црвене армије, који су погинули у борбама за ослобођење Крагујевца 1944.године, положени су венци крај спомен обележја на Варошком гробљу.

Овом приликом венац су положили, Зоран Прокић члан Градског већа и Стефан Никезић, помоћник градоначелника за унапређење положаја младих као и представници ГО СУБНОР-а.

Годишњица страдања Јевреја, Рома и Срба у насељу Багремар обележена је комеморативним скупом.

Крај спомен обележја венце су положили представници Града Крагујевца, Месне заједнице Багремар, Друштво Српско јеврејског пријатељства, СУБНОР-а и политичких организација.

Сећање на трагичан октобарски догађај овековечен је спомен плочом са 122 имена стрељаних грађана, који су стрељани на данашњи дан 1941. године.

Пред стрељачки вод немачког окупатора на данашњи дан 1941 изведени су Јевреји, Срби и Роми, ученици и студенти, професори,лекари, радници, адвокати, инжењери, трговци и занатлије.

На данашњи дан 1944. године међу припадницима Народно ослободилачке војске и војницима Црвене армије палим за ослобођење Крагујевца, погинуо је Анта Плазибата, партизански борац из Сиња у Далмацији.

Крај споменика, комесару 4. батаљона шесте пролетерске бригаде 17. ударне дивизије који је херојски погинуо у борби за ослобођење Крагујевца, венце је положила делегација Скупштине града и Градска организација СУБНОР-а.

Револуционар из Сиња у Далмацији погинуо је у борбама за ослобођење Крагујевца од немачког окупатора.

Страдао је у близини Милановачког друма, а сахрањен је недалеко од места где је погинуо.

Две деценије по ослобођењу, 1964, организација СУБНОР-а подигла му је споменик.

У име града венац је положила Гордана Дамњановић, члан Градског већа.

Крај спомен обележја код Громовића улаза, традиционално је одата пошта жртвама револуционарног терора.

Комеморацији су присуствовали представници локалне самоуправе, политичких партија, невладиних и других организација, чланови породица и потомци стрељаних.

Крај спомен обележја служен је парастос свим грађанима Крагујевца и околних места, који су настрадали након ослобођења града у Другом светском рату.

Партизани су 1944. године у капислани некадашњег Војнотехничког завода, стрељали угледне Шумадинце, представнике тадашње грађанске класе.

Након помена жртвама револуционарног терора венце крај спомен обележја положили су председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић, представници политичких странака као и представници Равногорског покрета и борачких организација.

Споменик жртвама револуционарног терора, који се налази испод Пиварског парка, подигле су градске власти 1999 – те, а парастос је први пут служен 1990 године.

Припадници совјетске Црвене армије који су положили своје животе да би на ове просторе донели слободу у Крагујевцу и Шумадији погинули су у борбама 1944.године.

Жртва коју су дали и приложили за ослобођење, нешто је највредније што сваки човек може да да, и због тога негујући сећања, сваке године одаје се почаст црвеноармејцима у знак захвалности.

Поред полагања венаца на Варошком гробљу венце су положили припадницима совјетске Црвене армије и у Опорници као и на Палилуском гробљу.

Иначе, на сва три гробља где су положени венци, према историјским подацима, сахрањено је 27 припадника совјетске Црвене армије.

Извештавају новинарке РТК Зорица Савић Ранковић и Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *