Положај деце са сметњама у развоју и инвалидитетом

Центар за спорт и рехабилитацију „Искра“, представио је резултате истраживања „Положај деце са сметњама у развоју и инвалидитетом у Републици Србији“.

Учесници скупа су представници Националне организације особа са инвалидитетом, кординатори пројекта као и представници УНИЦЕФ-а.

Посебан акценат је на значају медицинских помагала као и новца који се даје мало за побољшање здравља особа са инвалидитетом.

Пројекат је реализован у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање борачка и социјална питања, Министарством здравља и образовања науке и технолошког развоја, уз финансијску подршку Европске Уније.

Јелена Бетулић од рођења не хода. Њена дијагноза је Спина бифида параплегија. Болест која исцрљује највише Јелену, али и њену породицу која није у могућности финансијски да испрати све што је потребно за лечење и свакодневну негу.

Јеленина мајка, каже да би много тога могла да поброји шта недостаје. Највећи проблем је тај што Јелени не може за сада да обезбеди боља колица, која су јој неопходна.

Прецизних података о броју деце са сметњама у развоју у Србији нема. Проблеми са којима се осове са инвалидитетом и њихове породице суочавају су бројни, а често су и жртве дискриминације. Особе са инвалидитетом још увек нису укључене у друштво.

„Положај деце са сметњама у развоју и инвалидитетом у Републици Србији“, једно је од истраживања, која показују да ситуација и није баш ружичаста, ни у Београду, Новом Саду и Нишу, а каква је ситуација у Крагујевцу?

Чак 70 одсто деце са сметњама у развоју, која не живе у својим породицама смештене су у институцијама. 14 одсто њих је у хранитељским породицама.

Забележени и примери да се у појединим случајевима бебе најкомпликованијим болестима одмах по рођењу, шаљу у установе социјалне заштите.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *