Понуда на пијацама за Велики петак

Велики Петак се облежава у знак сећања на распеће Христово. Верници на овај дан посте.

Припема посних јела је једноставна и практична, а понуда на крагујевачким пијацама богата и разноврсна.

На градским пијацама изражено је обиље воћа и поврћа које се углавном купује уочи припремања хране, како би, по народном веровању- све било свеже.

Посна трпеза на Велики петак незамислива је без рибе која се у рибарницама и припрема.

На пијацама се продаје и свежа, замрзнута и припремљена риба.

За бели ослић требало би издвојити 399 динара, скуша кошта сто динара мање, филети сома су 280 динара по килограму док је шаран најскупљи и продаје се по цени од 460 динара за килограм.

Најјефтиније су гирице које коштају 150 динара а у продаји има и колутића лигњи, рибљих ћевапа и пљескавица по цени од 290 динара за килограм.

У рибарницама се риба и пржи а за чишћење и прижење рибе требало би накнадно издвојити још сто динара.

Крагујевачке домаћице углавном припремају на Велики петак посну сарму или пасуљ пребранац али је и риба неизоставни део сваког породичног ручка.

Верници који се придржавају строгог црквеног правила поста – на води, не једу ништа током целог дана до вечерње службе.

Ипак, већина верника, без обзира да ли су добили причешће или не, конзумира посну храну која се припрема на уљу.

Понуда на крагујевачким пијацама је током пролећа веома богата.

На тезгама је обиље воћа и поврћа а они који посте на Велики петак опредељују се и за воћне оброке или салате које припремају уз комбинацију неколико врста поврћа или воћа.

На Велики петак су пијаце пуне посетилаца који купују намирнице и за предстојећи васкршњи празник који се слави три дана.

Домаћице одлазе кући пуних руку а међу ђаконијама које пазаре неизоставна су и јаја која се традиционално фарбају уочи Васкрса.

Цене јаја која се набављају за фарбање, на крагујевачким пијацама и у маркетима крећу се у зависности од величине од 7 до 13 динара.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *