Пописано 20.000 непокретности у својини града

Кроз пројекат вредан 215.000 евра, који већим делом финансира Европска унија, за Крагујевац планирано је да буде пописано 5.000 непокретности у својини града.

Међутим, службе су до сада пописале чак 20.000 непокретности. Овим пројектом ће сва градска имовина бити евидентирана у једној бази, а не на пет локација као сада.

Сва градска имовина, а реч је о стамбеним објектима и оним који припадају здравству, култури, пословном простору, улицама, путевима, грађевинском земљишту биће евидентирана у једној бази.

Циљ је да се кроз јачање постојећих људских, техничких и организационих капацитета за управљање имовином у Крагујевцу, унапреди организациона структура, ажурирају базе података о непокретностима и попуни централни регистар Републичке дирекције за имовину.

У граду је до сада идентификовано преко 20. 000 непокретности и то локални и некатегорисани путеви, улице, земљишта, објекти као и делови објекта.

Поред тога припремљено је и поднето преко 10.000 захтева Служби за катастар непокретности Републичког геодетског завода, како би била укњижена јавна својина на оним непокретностима где се Град води као корисник, а Република Србија као носилац права јавне својине.

У плану је да се до краја године поднесу захтеви за упис јавне својине на преко 20.000 идентификованих непокретности.

Када служба катастра спроведе све захтеве који буду предати у законском року, град Крагујевац имаће преко 30.000 јединица у евиденцији јавне својине.

После извршене процене књиговодствене вредности биће приказана вредност целокупне имовине Града.

Иначе Република Србија је продужила рок локалним самоуправама да попишу своју имовину и евидентирају у катастру до краја ове године, а уколико се то не учини, сва имовина ће бити пренета на Републику.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Пописано 20.000 непокретности у својини града”

 1. Ови су гори од комуниста.
  Није ово никакав попис, ово је класична отимачина.
  Доћиће време када ћемо опет ово довести у питње ако и у оно време, комунисти су мислили да су решили проблем тако што су привату имовину преписали на државу.
  Још једна касична превара и бацање људима прашине у очи.
  Ко има сличних проблема као ја зна о чему причам.
  Од ових 20000 сигурно половина је отимачина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *