Посао за 800 радника у новим фабрикама у Крагујевцу

Међународне компаније Janfeng, Vaker Noison и Autolift отвориће у Крагујевцу у овој години три нове фабрике у којима ће посао наћи 800 радника.

Ове компаније већ годинама успешно послују на територији Крагујевца, а нове погоне отварају због проширења производних капацитета и добре инвестиционе климе“, кажу у Регионалној привредној комори Шумадијског и Поморавског управног округа.

Пре три године, на потезу Собовица-Лужнице, на 150 хектара површине, подигнута је једна од највећих приватних индустријских зона у Србији и најзначајнија развојна шанса Крагујевца, Мајнд парк.

Данас, се на овом месту производе и извозе шинска возила, а у индустријском комплексу послује Сименс и његови кооперанти.

Завршава се изградња управне зграде, а почетком марта је, отварањем прозводних погона на 2.300 квадратних метара, у Мајнд парк ушао и произвођач и сервисер опреме за манипулацију шинским возилима у власништву аустријске фирме Autolift.

Један од највећих светских произвођача делова за аутомобиле, Janfeng такође шири своје производне капацитете.

Поред већ изграђеног погона на 24.500 квадрата где се производе ентеријери за аутомобиле, компанија ће наредних месеци изградити нових 30.000 квадратних метара на којима ће се производити металне компоненте за аутомобилску индустрију.

Изградња погона у завршној фази, а почетком јуна се очекује старт производње.

И компанија Vaker Noison, која годинама послује у сектору производње заварених конструкција и каросерија за грађевинске машине, у мају почиње да гради нове погоне.

Градиће се погон од 22.000 квадрата, а посао ће наћи 200 радника.

Циљ је да крагујевачка привреда буде препозната по развојним иновативним прозводима, а један од најбољих начина за то су индустријске зоне и технолошки паркови који су акцелератори развоја и привлачења на знању заснованих компанија.

Крагујевац је, ради повећања конкурентности, основао Слободну зону Шумадија која ради у посебном режиму, што у пракси значи да компаније за цеокупан репро-материјал који се увози, а биће уграђен у призводе који се извозе, не плаћају царину, већ само царинско евидентирање.

Добра инвестициона клима за привреднике зависи од локалних самоуправа и њихове спремности да убрзано развијају индустријске и пословне зоне.

Најбољи пример за Крагујевац је када је у априлу прошле године ЦТП купио другу локацију за нови погон Јанфенга чиме је постао један од ретких градова у Србији који је, док је ванредно стање било на снази, имао страну директну инвестицију.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.