Постављена нова табла са информацијама на Старом војничком гробљу у Шумарицама

У Спомен-парку Крагујевачки октобар, на месту где се налази Старо војничко гробље, постављена је нова спомен-плоча са информацијама о војницима који су на том месту сахрањени.

Тренутно се на месту Старог војничког гробља у централном делу Шумарица налази само 142 надгробника и до сада јавност није била упозната са правим бројем војника који су сахрањени на овом месту.

Након истраживања које је трајало три године, Ненад Карамијалковић, етнолог-антрополог, дошао је до података да је ово гробље најстарије гробље сталног карактера где су војници у континуитету сахрањивани од 1866. па све до 1944. године.

Старо војничко гробље у Шумарицама је највеће по површини, али и највеће по броју сахрањених особа у Србији.

Нова табла са информацијама о Старом војничком гробљу налази се на месту где се налазила и претходна, која је била знатно оштећена након прошлогодишњег невремена.

На новој табли налазе се и имена 142 погинула војника.

Само два српска војничка гробља у целом свету су већа од гробља у Шумарицама – Зејтинлик у Солуну и Јиндриховице у Чешкој.  

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *