Постројење у Цветојевцу – реконструкција или изградња новог система?

Студија изводљивости за пројекат пречишћавања и прикупљања отпадних вода у граду Крагујевцу је завршена и подразумева идејно решење и анализу опција за Централно постројење у Цветојевцу.

За систем за пречишћавање отпадних вода разматране су две опције, реконструкција и изградња новог система. Експерти су препоручили новоградњу као повољнију опцију у погледу идејног решења и трошкова.

Студија изводљивости за пројекат пречишћавања и прикупљања отпадних вода у граду Крагујевцу подразумева идејно решење и анализу опција за Централно постројење за пречишћавање отпадних вода, решавање проблема муља у систему, хидрауличну анализу система за прикупљање отпадних вода, израду приоритетног инвестиционог пројекта за систем прикупљања отпадних вода.

Закључак студије је: да је потребно да се уради реконструкција појединих градских колектора у граду, прошири градска канализациона мрежа у свим приградским насељима где нису још увек урађени фекални колектори и линија за одвођење отпадних вода.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, заједно са немачком развојном КФВ банком и Владином канцеларијом за јавна улагања, расписали су јавни позив свим локалним самоуправама за учешће у програмима који се тичу пројектовања и изградње нових хидротехничких објеката водоснабдевања и каналисања отпадних вода.

Просечна старост канализационе мреже у Крагујевцу око 32 године. Због тога се у Студији изводљивости приориретне мере односе на реконструкцију и замену главних колектора за прихватање отпадних вода у дужини од око 40 километара, доградњу система у дужини од 25 километара.

Пројекат третирања отпадних вода спроводи се на републичком нивоу и део је Поглавља 27 у процесу придруживања Европској унији.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *