Повећана концентрација чађи у ваздуху

Аерозагађење у Крагујевцу веће је од дозвољених параметара, указују последње анализе Института за јавно здравље.

Концентрација чађи у ваздуху и даље је нерешив проблем у току грејне сезоне. Највећа загађења забележена су у насељу Мала вага, на раскрсници код аутобуске станице, у близини Јавно комуналног предузећа Чистоћа – у индустријској зони, али и у насељу Аеродром код основне школе „Мирко Јовановић“.

Квалитет ваздуха у Крагујевцу нарушен је честицама чађи, које потичу од возила, фирми и домаћинстава, а настају као продукт лошег сагоревања.

Количина чађи је била прекомерна у скоро свим деловима града и то од 8. до 12. новембра и од 21. до 23. новембра.

На раскрсници Мала вага, загађење ваздуха је премашило доњу границу од 50 микрограма по кубном метру, и достиже 118 микрограма по кубном метру, у периоду од чак 11 дана.

Загађење је велико и на раскрсници код Медицинске школе, где је забележено 137 микрограма по кубном метру.

Анализе из новембра ове године говоре да је повећана концентрација честица у ваздуху и код Чистоће у индустријској зони али и у насељу Аеродром код Основне школе „Мирко Јовановић“.

Повећане количине тих честица лоше утичу на здравље људи.

У ваздуху који удишу грађани Крагујевца има чађи, сумпор диоксида, азотових оксида, а то су материје које нарочито погађају дисајне путеве код деце.

У сваком случају, ваздух је загађенији током зимских месеци, због тога што грађани користе за грејање дрва и угаљ.

Не може да се занемари ни утицај Енергетике, која греје станове и установе користећи угаљ, а налази се у самом центру града.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *