Позив суграђанима да поднесу измењене пореске пријаве за своје помоћне објекте

Почетком године измењен је Закон о порезима на имовину, а једна од новина односи се на то да грађани и фирме плаћају одвојено порез за помоћне објекте.

Локална пореска администрација позива суграђане да поднесу измењене пореске пријаве за своје помоћне објекте у што краћем року.

Грађани и фирме убудуће ће плаћати одвојено порез и на помоћне објекте, а ова група некретнина је врло широко дефинисана.

Ту спадају и подруми, шупе за смештај огрева, бунари, резервоари, котларнице, зграде за смештај животиња, амбари.

Ови објекти су раније били опорезивани заједно са објектом коме служи, а сада су поистовећени са гаражама.

Из Министарства финансија кажу да сада може да се смањи пореско оптерећење за помоћне објекте и прошири пореско ослобођење за објекте намењене за примарну пољопривредну производњу.

Важно је да се измењене пореске пријаве поднесу у што краћем року, како би локална пореска администрација имала времена да у базу података унесе измене, а како би ушле у решења за 2021, која ће бити до половине године.

Нови порез на имовину обвезници ће плаћати почев од пореских решења за 2021. годину, дакле од 2022.

Висина пореза за новоуведену категорију помоћних објеката биће утврђена на основу просечне цене квадратног метра гаража и гаражних места у конкретној општини.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *