Позоришни фестивал „Јоакимфест“ биће одржан од 10. до 17. октобра у Крагујевцу

Међународни позоришни фестивал „Јоакимфест“ биће одржан од 10. до 17. октобра у Књажевско-српском театру у Крагујевцу, саопштено је на сајту ове манифестације.

Селектор Миодраг Радоњић одабрао је за ново фестивалско издање шест представа и пружио своје детаљно образложење.

„Јоакимфест“ ће 10. октобра отворити представа „Хасанагиница“ према драми Љубомира Симовића, у режији Душана Тузланчића, у копродукцији две куће – Градског позоришта „Семберија“ Бијељина и Народног позоришта Републике Српске, Бања Лука (Република Српска – Босна и Херцеговина).

„Вешто избегавајући непотребне редитељске егзибиције, Душан Тузланчић је уз помоћ одличног глумачког ансамбла, доследно, прецизно, надахнуто и са више него очигледним поштовањем писца, поставио на сцену драмски текст који на суптилан, суверен и стилски префињен литерарно-драматуршки начин илуструје судбину жене“, записао је селектор Радоњић.

Другог дана 11. октобра биће одиграба драма „Алабама“ Давора Шпишића, редитеља Дариа Харјачека, у продукцији Казалишта Вировитица (Хрватска).

Комад једног од најзначајнијих драмских писаца у региону може се дефинисати као тематско-жанровски спој црне комедије, породичне драме, ангажованог текста са примесама социолошко-психолошке студије о класном насиљу, у чијем средишту јесте, нажалост, сурово актуелан мотив масовног убиства које је у тржном центру у месташцу у Алабами починио малолетник.

Радња представе одиграва се у Хрватској, десет година након злочина.

Трећа представа је на репертоару 12. октобра – „Сан о завичају“ Ивана Велисављевића, у режији Милана Нешковића, Народног позоришта Ниш.

Како је селектор објаснио, према драми „Сврати, рече човек“, са поднасловом „Сан о завичају“, наградјивани редитељ Милан Нешковић је са ауторском екипом и ансамблом нишког позоришта сценски уобличио ефектну причу о повратку малог човека-маргиналца са великим сновима из далеког света у окриље провинције.

Драма „Наш разред“ пољског писца Тадеуша Слобођанека, у редитељској поставци Јасмина Новљаковића, биће изведена 13. октобра, у продукцији Градског драмског казалишта „Гавела“ из Загреба (Хрватска).

Веома потресан и мучан комад Тадеуша Слобођанека говори о ужасним догађајима и огромном злочину у Другом светском рату, који су починили Пољаци над суграђанима Јеврејима у једном малом месту ове земље.

Загребачка представа у сваком аспекту позоришног чина досеже до универзалних значења и несумњивих уметничких квалитета, оценио је селектор, а српска верзија ове драме се игра у Народном позоришту у Београду, са редитељским потписом Татјане Мандић Ригонат.

Након једног дана паузе, 15. октобра на репертосру 18. “Јоакимфеста” је ауторски пројекат Кокана Младеновића – “Било једном на Бријунима”, чију копродукцију потписују – Креативна продукција „Јоца Арт“, Центар за културу Свилајнац и Битеф театар из Београда.

Текст и режија припадају Кокану Младеновићу, који је створио драму засновану на историјским чињеницама о сусрету брачног пара Броз са холивудским глумцима Елизабет Тејлор и Ричардом Бартоном на Брионима, почетком седамдесетих година 20. века, поводом снимања филмског ратног спектакла „Сутјеска“.

Квартет глумаца је следећи – Бранислав Бане Трифуновић, Сања Марковић, Тихана Лазовић и Милан Марић.

Кокан Младеновић заједно са четворо глумаца, проблематизује питање идентитета и наметнутих улога у сложеном друштвено-историјско-културолошком контексту.

Редитељ Кокан Младеновић на 18. Међународном фестивалу Јоакимфест биће присутан и 16. октобра са награђиваним пројектом „Што на поду спаваш“ према истоименом роману Дарка Цвијетића.

Драматизацију романа, осим редитеља, потписују – Мина Петрић, аутор Дарко Цвијетић, Дубравко Михановић и глумачки ансамбл представе.

Међународни регионални пројекат је реализован у копродукцији Српског народног позоришта у Новом Саду, Градског драмског казалишта „Гавела“, Загреб (Хрватска), Народног позоришта Сарајево и фестивала МЕСС, Сарајево (Босна и Херцеговина).

Потресна, интимна и веома емотивна исповест Дарка Цвијетића о крвавом сукобу на просторима бивше Југославије, послужила је ауторској екипи да на сцени оживи катарзичну и уметнички вредну представу.

Занимљивост ове регионалне копродукције је у томе да главну улогу наратора и актера игра управо сам писац романа Дарко Цвијетић, у врло захтевном задатку и глумачком изазову, који је са надахнутим партнерима испричао велику, истинску и антиратну приповест.

Последњег дана „Јоакимфеста 2023“ 17. октобра у част награђених ће бити изведена представа „Уображени болесник“ Жана Баптист Поклена – Молијера, у режији Ђорђа Нешовића, у извођењу домаћина фестивала – Књажевско-српског театра у Крагујевцу.

Пратећи програм фестивала укључује две промоције књига – прво 11. октобра – „Јоаким Вујић – сабране драме“ приређивача Исидоре Поповић, у издању фестивала Стеријино позорје, Нови Сад, и 13.10. монографије “Милан Гутовић” новинарке културе Татјане Њежић.

„Пунолетство овог значајног међународног фестивала обележиће представе које проблематизују суровост, контроверзе, урушавање општег система вредности, одсуство елементарне људскости и емпатије у савременом свету.

Иако је реч о невеселим, упозоравајућим темама, начин њиховог креативног и уметничког третмана у селектованим остварењима, нуди могућност гледаоцима да се и кроз оптику духовитог, ироничног, на моменте и саркастичног отклона, суоче са многобројним друштвеним, идеолошким, историјским, социолошким, породичним и интимним појавама у изузетно турбулентној и, у много чему, трауматичној епохи“, закључио је селектор Мирослав Радоњић.

Стручни жири чине – глумац Емир Спахић (БиХ), глумица Душанска Стојановић Глид и драмски писац Жељко Хубач.

Од оснивања Фестивала до данас, на Јоакимфесту је изведено преко 150 представа из 25 земаља света у којима је учестовало више од 700 позоришних стваралаца.

ЈоакимИнтерФест основан је 2006. године (променио је име у Јоакимфест од 2020) на иницијативу тадашњег директора Књажевско – српског театра, редитеља Драгана Јаковљевића, а уз велико разумевање и подршку Града Крагујевца.

One thought on “Позоришни фестивал „Јоакимфест“ биће одржан од 10. до 17. октобра у Крагујевцу”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *