Право безбедности и здравља на раду и за ученике и студенте

Право безбедности и здравља на раду не односи се само на запослене и послодавце, већ то право имају и ученици и студенти који се налазе на професионалној пракси или практичној настави, као и лица која се налазе на стручном оспособљавању, преквалификацији или доквалификацији код послодавца.

У Палати „Србија“ у среду 25. октобра, је у оквиру Европске недеље безбедности и здравља на раду одржана конференција „Безбедност и здравље на раду у дуалном образовању“.

Отварајући конференцију, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да ово министарство и Управа за безбедност и здравље на раду, у сарадњи са Европском агенцијом за безбедност и здравље на раду, кроз организацију ове конференције желе да укажу на важност подизања свести о значају безбедности и здравља на раду, као и да скрену пажњу свим послодавцима да су животи и здравље ученика у дуалном образовању најбитнији и да ученици треба да обављају искључиво оне послове који неће негативно утицати на њихов духовни и телесни развој.

Министар је најавио оштрије контроле послодаваца у вези безбедности на раду и по питању ученика који ће у склопу дуалног образовања радити у фабрикама. Апеловао је на послодавце да поштују прописане мере у вези безбедности на раду, истакавши да то није трошак већ инвестиција.

„Право безбедности и здравља на раду не односи се само на запослене и послодавце, већ то право имају и ученици и студенти који се налазе на професионалној пракси или практичној настави, као и лица која се налазе на стручном оспособљавању, преквалификацији или доквалификацији код послодавца“, рекао је Ђорђевић.

Министарство на чијем је челу наставиће да се залаже за смањење рада на црно, смањење повреда на раду, спровођење превенције и појачан инспекцијски надзор над применом мера безбедности и здравља на раду.

„За остваривање добрих резултата у овој области потребно је да се укључе сви запослени, синдикати, послодавци, државни органи, невладине организације, образовне установе, научне институције и сви други заинтересовани“, нагласио је министар и указао да су ученици посебно угрожени, јер немају потребно искуство у обављању одређених послова, што значи да је за њих неопходно обезбедити одговарајућу едукацију о безбедности и здрављу на раду коју мора да прати свест о могућим опасностима.

„У наредном периоду нас очекује усвајање новог Закона о безбедности и здрављу на раду и Стратегије безбедности и здравља на раду у Републици Србији за период од 2018. до 2022. године. Важно је искористити сваку прилику за квалитетну размену мишљења, јер је то допринос промени свести о важности безбедности и здравља на раду за друштво у целини“, рекао је министар.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић сложио се да је у тој области неопходна сарадња свих у друштву.

„Унија послодаваца ће апсолотно подржати све мере у вези безбедности и здравља на раду“, рекао је Атанацковић и додао да је апсолутни интерес послодаваца да се унапреди област безбедности на раду, уз објашњење да послодавци у случају повреда радника имају материјалну и сваку другу врсту одговорности.

Генерални секретар Савеза самосталних синдиката Србије Зоран Михајловић је истакао да нико не може бити задовољан нивоом безбедности на раду. Он је рекао и да тај синдикат није у потпуности задовољан законским предлозима у вези дуалног образовања јер, како је оценио, имају доста мањкавости.

Потпредседник УГС „Независност“ Томислав Живановић је такође критиковао неке од одредби предложених законских решења у вези са дуалним образовањем, која су тренутно у Скупштини Србије.

„Не подржавамо закон у потпуности и очекујемо да ће се поправити кроз неке амандмане“, рекао је он, изразивши очекивање да ће тај правни акт доживети током примене и измене и допуне.

Помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја за стратешко планирање др Габријела Грујић нагласила је потребу да се знања која млади стичу кроз образовни систем ускладе са потребама привреде, јер многе компаније у Србији имају проблем да нађу квалитетне кадрове.

„Наше средње школе усмерене су на струку, међутим та знања нису усаглашена са савременим пословањем. Управо зато је модел учења кроз рад важан, јер да би ученици постали стручњаци у областима за које се школују морају поседовати и практична знања“, објаснила је она. Др Грујић је истакла да у садашњем моделу извођења стручних пракси не постоји праћење безбедности ученика док су на практичној настави. Предлогом новог закона о дуалном образовању, који се тренутно налази у Скупштини, јасно је прецизирано да се о ученицима док су на пракси у компанијама брину инструктори који морају поседовати законом предвиђене лиценце, а у школама координатори за праксу.

„Иновације су главни фактор који стоји између образовања и индустријског развоја. Зато морамо да учимо децу да уче на други начин. Образовање је квалитет, али је знање моћан алат“, закључила је др Грујић.

Подсећања ради, Влада Србије усвојила је Уредбу о утврђивању опасног рада за децу, која представља листу послова које деца никако не би смела да раде. Уредба ће се примењивати од 1. јануара наредне године, а за послодавце који је буду кршили предвиђене су казне и до 1.500.000 динара.

 

Извор: http://www.nsz.gov.rs/  Национална служба за запошљавање

Фото: Министарство одбране Републике Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *