Председник Вучић посетио фабрику Сименс мобилити у Крагујевцу

Председник Србије Александар Вучић данашњу посету Крагујевцу и Книћу започео је обиласком погона компаније Сименс мобилити у Церовцу код Крагујевца.

Вучић је одржао састанак са челницима компаније, а потом обишао и погон за производњу елеманата за шинска возила.

Председник се упознао са процесом производње, поразговарао са радницима и питао их какви су услови рада у фабрици.

Вучић је рекао да Сименс прави и возове за регионалне пруге који су потребни Београду за линије, на пример, до Лазаревца и других приградских места.

„Сименс је сјајан, а имаћемо и друге фабрике у Србији које ће да производе трамваје и возове“, казао је Вучић током обиласка.

Каже да су Немци веома заодвољни са радном снагом у Шумадији и да зато посебно улажу у Техничку школу и Универзитет у Крагујевцу, у оквиру дуалног образовање.

„Морамо додатно да појачамо дуално образовање у Србији“, додао је председник.

Немачке компаније запошљавају више од 70.000 људи у Србији, рекао је он.

Сазнао је том приликом да је у Сименсу у Крагујевцу просечна месечна плата заваривача 70.000 динара и прокоментарисао да је то више од просечне плате

Обиласку присуствују министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, градоначелник Крагујевца Никола Дашић, заменик градоначелника Београда Горан Весић и представници Сименса и амбасаде Немачке.

У Сименсовим погонима ради 894 запослена који производе шинска возила, а крајем прошле године са производних линија изашао је први трамвај намењен немачком тржишту.

Први трамвај произведен у фабрици Сименс мобилити у Крагујевцу, дуг 37 метара, 14. децембра је отпремљен у Бремен. Та компанија има још пуно наруџбина за трамваје који ће превозити путнике у градовима Немачке.

Та фабрика је у протекле две и по године прошла процес трансформације од произвођача компоненти до производње комплетних трамваја.

Сименс мобилити Церовац производи шинска возила на локацијама Церовац и Јарушице.

Сименс у Крагујевцу има две фабрике, једну коју је својевремено купио од компаније Милановић инжењеринг и где прави позиције за своја шинска возила и другу у нововоформираном индустријско технолошком комплексу Мајнд парк у којој производи целе трамваје.

Председник Вучић ће након тога у Градској управи Крагујевца имати састанак са представницима Шумадијског округа.

Током обиласка општине Кнић, планирамо је да председник Србије посети Основну школу „Вук Караџић“ која је основана 1842. године, а пре три године је средствима из републичког буџета комплетно реновирана и енергетски адаптирана.

На крају посете центру Шумадије, Вучић ће посетити дестилерију „Алексић Први“ у селу Губеревац која производи воћне ракије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *