Представљен часопис посвећен јубилеју СПЦ

Свети Сава и година великог јубилеја: осам векова аутокефалности Српске православне цркве назив је предавања које је, у Универзитетској галерији, одржао редовни професор Департмана за српску и компаративну књижевност Филозофског факултета Универзитета у Нишу проф. др Драгиша Бојовић.

Том приликом студентима и професорима Универзитета у Крагујевцу представљен је и часопис посвећен јубилеју Српске православне цркве.

Академској јавности проф. др Драгиша Бојовић познат је као врстан познавалац културолошких и језичких прилика у Србији.
У предавању које је одржао студентима и професорима Универзитета у Крагујевцу, говорио је о светосављу у 21. веку и значају и положају Српске православне цркве у данашњем времену.

Упечатљив траг оставља и његова борба за очување нашег културног блага.

У својим предавањима професор Бојовић говори о стању у српској културу, духовним вредностима, језику и српском опстанку кроз учење које је Свети Сава завештао.

Својим радом, професор Бојовић инспирише младе генерације да следећи његов пример, сачувају сопствени идентитет, кроз очување највеће вредности једног народа, а то су језик и вера.

Говорећи о јубилеју Српске православне цркве професор Бојовић је представио двотомно издање тематског часописа под називом Свети Сава и осам векова српске цркве, у издању Центра за црквене студије, Центра за византијско – словенске студије Универзитета у Нишу и Међународног центра за православне студије.

Први том овог часописа посвећен је српском ариепископу Светом Сави, а други историји Српске православне цркве, односно култури и уметности из оквира православља.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *