Представници Министарства за људска и мањинска права у Крагујевцу

Дефинисање области људских и мањинских права у оквиру Локалног акционог плана за социјалну инклузију Рома у Крагујевцу, једна је од тема данашњег састанка представника ресорног министартва и локалне самоуправе.

То је, уједно, била и прилика за представљање резултата пројеката које град реализује из области родне равноправности и трговине људима.

Представници ресорног министарства обишли су најстарије ромско насеље у Корману.

Представници Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог на радном састанку са представницима локалне самоуправе говорили су о општем стању људских и мањинских права, како се та подршка одвија, као и који се пројекти реализују из области родне равноправности и трговине људима.

Било је речи и о оперативном плану Мобилног тима и сарадњи са цивилним сектором са освртом на епидемиолошку ситуацију, а управо је завршен пројекат у оквиру кога ће информације о важности иумнизације против корона вируса бити доступне на свим језицима националних мањина.

Дијалог о циљевима одрживог развоја Србије до 2030. треба јасно да покаже какву државу желимо, а ово министарство ће израдити стратегију која ће бити смерница за унапређење равноправности и дијалога и побољшање статуса људских права.

Због тога представници Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог обилазе округе у Србији, како би дошли до података да ли локалне самоуправе имају акционе планове за развој припадника ромских заједница.

Циљеви одрживог развоја су део процеса интеграција, а више од 85 одсто свега што је потребно применити мења се на локалном нивоу.

Циљ посете представника Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог је и еволуација трогодишњег Локалног акционог плана за социјалну инклузију Рома у Крагујевцу, који истиче 28. децембра као и дефинисање плана активности у наредне три године.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог је граду Крагујевцу одобрио значајне пројекте, као и хуманитарну помоћ.

Очекује се реализација пројекта из области родне равноправности, а град Крагујевац је добио први пилот пројекат Локални акциони план за превенцију просјачења.

Највише је урађено у области образовања, па тако Крагујевац има 12 факултетски образованих Рома, а у образовни систем је укључено око 300 средњошколаца и 600 ученика ромске националности који похађају основну школу.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *