Преговори о висини минималне зараде

За десет дана тебало би да почну преговори између синдиката, послодаваца и државе о повећању минималне цене рада.

Синдикати ће тражити повећање минималне месечне зараде за 5.000 динара, док послодавци нуде раст од 1.600 динара.

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће, у јавном сектору осим пензија и плата до краја године бити повећана и минимална зарада чији је износ тренутно 24.882 и прима је 350 хиљада радника у Србији.

Минимална цена рада, без пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање, за период јануар-децембар 2018. године износи 143 динара по радном часу.

Социјално-економски савет Републике Србије је донео одлуку о повећању минималне цене рада па уместо садашњих 143 динара, цена по радном часу требало би да износи 209 динара.

Идеја да се минимална зарада усклади са износом минималне потрошачке корпе појавила се у јавности недавно, као и питање да је рална?

Савез самосталних синдиката Србије предложиће да нова минимална цена рада буде значајно повећана. Међутим, не очекују подршку послодаваца и процењују, ако се буде повећала цена минималца да ће бити реч о минималној корекцији.

Председник самосталног синдиката Крагујевца Југослав Ристић, не очекује затражени износ повећања.

Цена минималне зараде у Србији за осам година повећана је шест пута. Држава 2014. и 2016. године није пристајала на повећање минималца, док је у 2017. години повећан шест одсто, а од 1. јануара ове године 10 одсто.

Уколико се повећа висина минималне цене рада, и усагласе синдикати, послодавци и држава од јануара 2019. године важила би и нова усвојена цена рада по часу. На којој цифри ће се се зуставити знаће се после заказане седнице социјално економског савета.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *