Превенција алергијских болести код деце ромске популације

Из градске касе издвојено је 150 хиљада динара за реализацију пројекта „Превенција алергијских болести код деце ромске популације“.

Овај пројекат трајао је три месеца а ромско Удружење Пурано Ром у сарадњи са Институтом за јавно здравље систематским прегледом и анализом алергена обухватило је више од четрдесеторо деце.

Најмлађи Роми који живе у насељима Бресница, Палилуле и Лицика били су укључени у овај пројекат.

Циљна група су била деца старости до пет година а ово је само један од начина увођења ромске популације у систем здравствене заштите.

Иако је пројектом било предвиђено тестирање на алегене двадесеторо малишана, број заинтересованих на терену је био велики па је прегледано више од четрдесеторо деце.

Пројекат је реализован са Институтом за јавно здравље а лекари стручног тима су утврдили да четвртина ромске деце има ризик за развој алергија, да постоји велика изложеност деце дуванском диму, и да две трећине малишана има неалергијску астму.

Град Крагујевац подржао је активности Удружења Пурано Ром а према речима чланице Градског већа Гордане Дамњановић овај пројекат би требало продубити и наставити активности превентивних прегледа деце ромске популације.

Током систематских прегледа деце тим који је реализовао овај пројекат сусрео се са бројним пропратним болестима као што су шуга, паразитоза, ваши, гљивице и слично.

С обзиром на то да је буђ узрок настанка великог броја алергијских обољења, пројектом је обухваћена и куповина лекова и средстава против буђи.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.