Нови Правилник о класификацији пшенице за квалитетнији хлеб

Влада Републике Србије усвојила је нови Правилник о класификацији пшенице, који предвиђа да се само висококвалитетно зрно те житарице може користити у производњи хлеба и пекарских производа.

Потрошња основне животне намирнице у Србији достиже количину од близу 650 хиљада тона, због чега је неопходно да се сузбију сумње у квалитет хлеба.

Држава је дефинисала правилник о разврставању пшенице по квалитетним групама. Он је на снази од 1. јануара, а први пут биће примењен од жетве 2018. године, односно јула месеца.

Тада ће се јасно класификовати пшеница, односно направиће се разлика у цени између пшенице која је за људску исхрану и оне која се користи за друге сврхе.

До сада се сва пшеница откупљивала по истој цени. Циљ ове новине је да се сузбију сумње у квалитет хлеба. То значи да ће пшеница која је намењена за исхрану бити скупља.

Разлог за доношење правилника о квалитету жита, млинских и пекарских производа и тестенина је тај што се на српском тржишту до сада није правила селекција.

Таква пракса одражавала се на квалитет произведеног хлеба, јер се углавном користило брашно нижег квалитета.

Правилник строго прописује састав и врсту брашна који би требало да се нађе у векни основне животне намирнице. Примера ради, да би се хлеб назвао ражаним, потребно је да има најмање 70 одсто ражаног брашна. Кукурузни хлеб мора имати 60 одсто кукурузног брашна, док хељдин хлеб треба да садржи 30 одсто хељде.

Већина крагујевачких произвођача хлеба и пецива није желела да говори на ову тему. Једна од ретких пекара чија су врата отворена за сваку врсту директних питања о квалитету производа је „Катарина“ у којој су нас уверили да се поштују стандарди о квалитету и исправности производа.

Национална организација потрошача Србије годинама покушава да утиче на произвођаче пекарске индустрије да поштују правила која се односе на квалитет брашна, на који су произвођачи раније имали низ уложених жалби и захтева за одлагања његове примене.

Почетком године одлуком Владе Републике Србије, на снагу су ступила правила о класификацији пшенице чију би примену требло да контролишу заједно Пољопривредна комора и надлежне инспекције.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *