Превенција осипања ромских ученика из обавезног система образовања

Превенција дискриминације и осипања ромске деце из основног образовног система у доба пандемије корона вируса, оснаживање ромских породица са децом, као и помоћ у дигиталном описмењавању и  техничкој опреми за праћење наставе на даљину, резултати су активности реализованих у оквиру пројекта „Заједно од раног узраста против дискриминације“, истакнуто је на завршној конференцији, која је одржана у Градској управи.

Крагујевац је један од 36 градова на територији Србије у коме је спроведен пројекат „Заједно од раног узраста против дискриминације“, који је финансирала Европска унија, а спроводила Стална конференција градова и општина, у партнерству са Образовно-културном заједницом Рома „Романипен“.

Активности пројекта су биле усмерене на оснаживање ромских породица са децом, ради мапирања потреба деце стасале за припремни предшколски разред, превенцију осипања из образовног система и јачање њихових капацитета у смислу родитељских компетенција.

Пројекат је започет 2019. године, када пандемија није била на видику.

Све задате активности је било тешко спровести, али, у последњих неколико месеци, пројекат је приведен крају.

Један од изазова са којима се током пандемије сусрећу не само ромски ђаци већ и ученици из социјално и материјално лоше обезбеђених породица, је недостатак техничке опреме за праћење наставе на даљину.

Локална самоуправа је набавила таблете, које ће невладина организација „Романипен“ предати на коришћење ученицима ромске националности.

Значај успешно реализованог програма је могућност конкурисања за сличне пројекте у различитим фондацијама или у Министарству.

Извештава новинар РТК Милица Раденковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *