Превенција осипања ромских ученика из образовног система током пандемије

Како спречити осипање ромских ученика из обавезног система образовања и васпитања током пандемије корона бируса, била је тема округлог стола одржаног у Крагујевцу,

у оквиру пројекта „Заједно од раног узраста против дискриминације“, који реализује Стална конференција градова и општина уз финансијску подршку Европске уније.

Скупу су присуствовали представници локалне самоуправе, образовних установа и организација цивилног друштва.

Праћење наставе путем онлајн платформи за учење, модела који је уведен након проглашења пандемије корона вируса, био је велики изазов за ученике ромске националности.

Са недостатком опреме неопходне за учење на даљину били су суочени не само ромски ђаци, већ сви ученици лошијег материјалног статуса.

Након упознавања са овим проблемом, држава је предузела адекватне мере.

Крагујевац је једна од 25 локалних самоуправа у Србији које учествују у реализацији пројекта „Заједно од раног узраста против дискриминације“.

Поред стратешких докумената на националном нивоу, који градовима и општинама омогућавају да спроводе активности усмерене на превенцију дискриминације, значајну улогу у том процесу имају и локалне стратегије.

Захваљујући донаторима, ромским ученицима са територије града Крагујевца подељено је 70 таблет уређаја за праћење наставе на даљину.

Приоритет су најугроженији ђаци који немају основне услове за школовање по новом моделу.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *