Превентивна предавања о штетности дуванског дима за основце

Забрињавајући статистички подаци да је пушењу и боравку у простору који је испуњен дуванским димом изложен велики број деце и младих условили су спровођење превентивне кампање намењене основцима.

Институт за јавно здравље организовао је, у сарадњи са крагујевачким основним школама, превентивна предавања о штетности пушења и дуванског дима.

У свету има више од милијарду пушача, а према подацима Светске здравствене организације око 7 милиона људи на планети изгуби живот због конзумирање дувана.

Дуван узоркује бројне болести као што су карцином плућа, срчана обољења, болести дисајних органа.

Крагујевачки Институт за јавно здравље спроводи кампању против пушења и основцима презентује колика је штетност дуванског дима.

Предавања су већ организована у основним школама „Мирко Јовановић“ и „Јован Поповић“, а планиран је и обилазак основаца у школама „Мома Станојловић“, „Светозар Марковић“, „Радоје Домановић“ и „Милутин и Драгиња Тодоровић“.

Приче о штетности дувана намењене су ученицима од петог до осмог разреда.

О штетности пушења и дуванског дима, о томе колико је пушење опасно по здравље предавачи из крагујевачког Института за јавно здравље обавештавају и запослене у трговинским ланцима, установама и предузећима.

Статистички подаци говоре да трећина грађана Србије запали бар једну цигарету сваког дана.

Дуван конзумира 41 одсто становника Србије који имају од 45 до 59 година.

Иако је чак 90 одсто грађана свесно последица које дувански дим оставља на здравље, многи се тешко одричу овог порока.

Ипак, законска забрана пушења на јавним местима и у радном простору условила је заштиту здравља запослених у Србији.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *