Превентивне мере у школама за децу са сметњама у развоју

Неће све школе за децу са сметњама у развоју и инвалидитетом од 1. септембра моћи да спроводе све превентивне мере заштите које је Кризни штаб Републике Србије препоручио.

У Школи са домом за ученике оштећеног слуха у Крагујевцу објашњавају да већина њихових ђака има сензорне проблеме, па је ношење маски готово немогуће.

Због тога ће, додају, предузети друге облике заштите ученика.

Ученици са аутизмом, неким обликом инвалидитета, или оштећеним слухом различито реагују у новонасталим околностима које су условљене епидемијом корона вируса.

Неки пружају велики отпор при самом стављању или ношењу маске, а има и ђака који непредвиђено реагују у ситуацијама када виде да маску носи друга особа, односно наставник.

У Школи са домом за ученике оштећеног слуха у Крагујевцу наводе да у једном одељењу има од двоје до седморо-осморо ученика, тако да ће превентивна мера – одржавање физичке дистанце – бити сигурно спроведена.

Са друге стране, за децу са оштећеним слухом, веома је значајно читање са усана, што је у случају ношења маске, апсолутно немогуће, истиче директор школе, Младен Шурлан.

Школа са домом за ученике оштећеног слуха у Крагујевцу, од 1. септембра функционисаће на специфичан начин.

Кризни штаб ради на додатним упутствима за децу са сметњама у развоју или аутизмом.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *