Принудни управници у 180 стамбених заједница

Шест месеци примене Закона о становању и увођење управника стамбених заједница недовољно је за сумирање значајнијих резултата, али први утисци показују да је проблематика колективног становања далеко сложенија од пуке примене написаног.

Прецизан податак о броју стамбених заједница у Крагујевцу не постоји, али судећи по информацијама добијеној у овдашњој Комуналној инспекција, до сада их је регистровано 708.

Војин Вранић, начелник Одељења за инспекцијске послове, за Телевизију Крагујевац каже: „Ми смо до сада издали негде око 380 записника и решења којима смо наложили стамбеним заједницама да изаберу управнике, односно професионалне управнике.

Од тог броја већина њих је поступила по нашим решењима а није поступило њих 180.

Дакле, за 180 стамбених заједница поднели смо пријаве Градској управи за имовину да се постави принудни управник“.

Процењује се да би прецизна евиденција о броју стамбених заједница показала да их у Крагујевцу има око хиљаду, а егзактан податак је да су инспектори до сада наложили принудну управу у 180, што би значило да је четвртина такозваних управника зграда у Крагујевцу, правном терминологијом речено, професионална.

Слободан Властић, професионални управник наводи: Ја сам професионални управник, овај посао радим већ 7 месеци и тренутно имам 21 зграду.

И изабране управнике и професионалне, чини се, брине иста мука – финансије.

„Та наплата у зградама варира од негде 80 до 30 посто. Нажалост још увек се нису навикли и не схватају озбиљност нових закона“, додао је Слободан Властић.

Комунална инспекција, међутим, није адреса на коју се управници стамбених јединица могу позвати:

„Послови везани за наплати нису у надлежности Градске управе за комуналУправнике зграда муче финансијене и инспекцијске послове.

У суштини ти управници могу да издају своје рачуне и налоге и да иду директно на извршење“, навео је Војин Вранић, начелник Одељења за инспекцијске послове

Инспекцијски надзор регистрације стамбених јединица, кажу, још траје.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *