Ситуација стабилна, комунална предузећа и даље у приправности

Због невремена које је прошлог викенда нанело велику материјалну штету у Општини Аранђеловац, где је била проглашена и ванредна ситуација, у Шумадијском управном округу одржана је седница Окружног штаба за ванредне ситуације.

Републички хидрометеоролошки завод упозорава да сви субјекти буду у приправности до јутра, јер је још увек на снази наранџасти метеоаларм.

Ситуација у свим општинама округа и граду Крагујевцу је стабилна.

Сва јавно комунална предузећа и њихова механизација су у приправности високог степена.

Стање на терену на подручју Шумадијског управног округа и града Крагујевца сада је задовољавајуће.

Општина Аранђеловац претрпела је материјалну штету услед недавних падавина.

Било је мањих проблема у Тополи, док у у осталим општинама округа као и у граду Крагујевцу није било пријављене штете.

Током кишних и олујних наноса дејствовало се противградним ракетама, али су оне могле да растерају само 70 одсто градоносних облака.

Из надлежног министарства најављено је да ће у наредној години предвидети већа средства за субвенционисање куповине противградних мрежа и радити на бољој кампањи како би се пољопривредници осигурали од штете услед елементарних непогода.

Водоснабдевање у граду Крагујеввцу је добро, вода која се користи из система је бактериолошки и хемијски исправна тврде из Јавно комуналног предузећа Водовод и канализација.

Акумулације су пуне па ће воде бити у залихама за наредне две године и без капи кише.

Ипак постоји бојазан од загађења водених акумулација, али не због природе, већ због људи, јер је дивља градња на обалама Груже све више присутна.

Примећено је и присуство све већег броја риболоваца.

У Институту за јавно здравље наводе да су стручне службе свакодневно на терену и проверавају здравствену слику Крагујевца и околине.

У наредном периоду посебна пажња биће поклоњена превентиви и заштити од пожара на отвореном, јер је званично туристичка сезона почела иако је последњих дана Шумадија завејана кишом.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *