Припрема воћњака за зимски период

Временске прилике у протеклом, топлијем делу године нису много утицале на приносе воћа, али су се одразиле на цене па су готово све врсте воћа биле скупље.

Стручњаци поручују воћарима да треба да припреме воћњаке за зимски период како би се стекли услови за добре приносе наредне године.

Припрема подразумева анализу земљишта, површинску обраду и правилно ђубрење.

Бербом зимских сорти јабука завршена је берба воћа у Шумадији.

Временске прилике у летњем периоду нису утицале на приносе воћа.

Међутим, због појаве града и суше у појединим деловима Шумадије цене готово свих врста воћа биле су више ове године.

Након бербе, у воћњацима треба обавити радове како би се стабла што боље припремила за презимљавање.

Потребно је извршити дезинфекцију коре стабла и, по потреби, санациону резидбу.

Такође, неопходно је уклонити лишће и опале плодове у воћњацима како би се смањио број приземљујућих форми болести и штеточина у наредном периоду.

Обавезно треба урадити анализу земљишта како би се одредило које ђубриво треба користити.

Од припреме земљишта и стабала зависиће и приноси воћа у наредној години.

Због отвореног извоза на руско тржиште, у Шумадији се све више шире засади јабуке, а све су присутнији лешник и боровница, који су доста тражени у иностранству.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *