Привреда Шумадије и даље предводи спољно трговински суфицит у Србији

Привреда Шумадијског управног округа је, регионално посматрано у прошлој години остварила највећи спољно-трговински суфицит у Србији, у износу од преко 399 милиона евра.

То је саопштено на састанку са представницима свих локалних самопурава у Регионалној привредној комори.

У представљеним резултатима пословања овог региона, види се да је и даље град Крагујевац водећи привредни центар, а економија округа све више ослоњена на мала и средња предузећа у свим општинама које административно припадају Регионалној привредној комори.

Металски комплекс и даље је водећа индустријска грана у Крагујевцу и привреди Шумадијског управног округа.

Компанијама окренутим страном тржишту, које и поред пандемије корона вируса раде без прекида, са великим залагањем запослених, паралелно је стизала и значајна подршка државе прописаним сетом економских мера.

Подршка државе привреди очекује се и у 2021.

Огледаће се у повезивању са кључним ланцима добављача у Европској унији, али и све већој сарадњи пословне и академске заједнице.

На знању заснована привреда предводи и иновативне процесе.

Комплетно комунално и инфраструктурно опремање нових пословних зона, попут зоне Феникс, која ће за неко време бити исцрпљена најбољи је показатељ да је Крагујевац један од градова који непрекидно улаже у стварање повољног пословног амбијента, што је инвеститорима и најважније.

Град Крагујевац је комунално опремио и индустријску зону Мајнд парк.

У плану је отварање и нових индустријских површина. Локације се разматрају.

Како је оценио градоначелник, изузев привредних грана угоститељства и хотелијерства које су највише погођене пандемијом, већина производних компанија је опстала, задржала раднике, поштовала мере иако је корона вирус био и у индустријским халама.

Он је најавио да ће и у 2021. години град ослободити закупце локала кирије као што је то учинио и у претходној години.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *