Привреда Шумадије остварила суфицит од 315 милиона евра

Укупна спољно-трговинска размена привреде Шумадијског управног округа у првих десет месеци ове године износи око милијарду и 584 милиона евра.

Без обзира на отежане услове пословања изазване пандемијом корона вируса, трговински суфицит остварен у овом периоду бележи раст у поређењу са истим периодом прошле године, кажу у Регионалној привредној комори Шумадијског и Поморавског управног округа.

У првих десет месеци ове године привреда Шумадијског управног округа извозила је у 96 земаља света , а чак 25,5% укупног извоза односи се на тржиште Италије.

Извозило се и у Словачку, Чешку, Немачку, Мађарску, Босну и Херцеговину, а значајан раст извоза је остварен је тржишу Пољске, САД и Републике Кореје.

У периоду од јануара до октобра 2020. привреда Шумадијског управног округа је, регионално посматрано, остварила највећи спољно-трговински суфицит у Србији, у износу од 315 милиона евра.

Укупна спољно-трговинска размена привреде Шумадијског управног округа у првих десет месеци ове године износи око милијарду и 584 милиона евра.

Вредност извоза је 949,3 милиона евра, а главни извозни производи били су путнички аутомобили, сетови проводника и каблови, делови шинских возила, прибор за моторна возила.

У регионалној привредној комори Шумадијског и Поморавског округа очекују да ће добри резултати бити остварени и у последња два месеца ове године.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *