“Академици у делима Николе Јанковића”

Народни музеј у Крагујевцу представља репрезентативну изложбу скулптура “Академици у делима Николе Јановића” која се може видети од 12. децембра до 12. марта у Галерији Коке Јанковића.

У складу са актуелним мерама званично отварање је изостало.

Галерија је отворена за индивидуалне посете до 5 посетилаца, или у дигиталном формату на сајту легата.

Занимљиво је да се поставка може гледати и са отвореног, односно без уласка у објекат,  јер је постављена у стакленом анексу како би публика и могла да ужива изван галеријског простора.

Уметничка дела академика Николе Коке Јанковића свој нови живот отпочела су у новоизграђеном архитектонском здању у његовом родном Крагујевцу.

Јанковић је био један од најзначајнијих представника реалистичког приступа у југословенској скулптури после 1950. године.

Овом приликом изложени су портрети, бисте, фигуре и плакете моделоване у гипсу и теракоти, јер је професорску каријеру на Академији ликовних уметности у Београду Кока Јанковић и почео на предмету моделовање у гипсу.

У измењеним околностима, без обзира који начин ликовна публика изабере да погледа поставку, у дигиталним редовима, у самом амбијенту или кроз стаклени анекс, посетиоце дочекује 10 скулптура: портрет Бранислава Нушића, Владе Величковића, Михаила Валтровића, Тихомира Остојића, Јована Цвијића, Милутина Миланковића.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *