Продужен рок за подношење предлога за утврђивање чињеница о несталим бебама

Првобитни рок – 11. септембар, који су имали родитељи који сумњају да су им бебе нестале у породилиштима да суду поднесу предлог за утврђивање чињеница о статусу своје деце је продужен до 3. новембра.

Рок је продужен на иницијативу заштитника грађана да се родитељима омогући додтни период у складу са Уредбом о роковима и судским поступцима за време ванредног стања.

Члан Комисије за утврђивање случајева несталих беба, Радиша Павловић рекао је да већина родитеља, њих преко 1.400, није ни предалo предлоге судовима, јер не верују да ће пред правосудним органима добити одговор на питање где су њихова деца?

Он је поновио да држава први пут покушава да реши ове случајеве, а да се спотицања настављају од, како наводи, остатака служби из времена СФРЈ и невладиног сектора.

Члан Комисије за утврђивање случајева несталих беба, Радиша Павловић,продужетак рока од месец и по дана за доставу предлога за утврђивање чињеница пред судовима види као још један покушај опструкције рада Комисије чији је члан.

Иако је одлагање рока, уставно и законско право које се поштује у случајевима ванредног стања, Павловић изражава сумњу у правосуђе.

Закон о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Републици Србији и указ о његовом спровођењу донет је у марту.

Њиме је предвиђен наставак рада Комисије за прикупљање чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Републици Србији.

Комисија је аутомна у свом раду и сваки члан има право да предузима активности ради прикупљања и утврђивања околности заједно са подносиоцима пријаве.

Државни органи, установе, организације, предузећа, полицијске управе, тужилаштва, судови, удружења и појединци обавезни су да ставе на располагање документа, јавне исправе и друге доказе од значаја за делокруг рада у циљу утврђивања истине о несталој деци, или сумње у нестанак деце- наведено је у члану 4. Правилника о раду Комисије који је прописала и издала Влада.

Павловић каже да се Комисија суочава са великим препрекама које сежу до људи из некадашњих државних органа СФРЈ. Од тог периода до данас промениле су се још три државе.

Павловић каже да ће, без обзира на претње, уз сталну полцијску заштиту наставити борбу на расветљавању судбине несталих беба из српских породилишта.

Удружењу „За истину и првду о бебама“, које води Радиша Павловић, достављено је 140 пријава Крагујевчана који сумњају на нестанак своје деце из породилишта.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.