Крагујевац све ближи укидању ванредне ситуације

Број новозаражених особа вирусом Ковид-19, у односу на број прегледаних указује да је Крагујевац ближи укидању ванредне ситуације, него проглашењу критичним градом, изјавио је епидемиолог Института за јавно здравље, Предраг Делић.

Он је потврдио да ће у најскоријој будућности доћи до укидања ванредне ситуације у граду и изразио незадовољство изјавом директорке Батута Верице Јовановић да се у Крагујевцу повећава број заражених.

Делић је рекао да се у петак, 18. септембра очекују и детаљне инструкције и протоколи за повратнике са летовања из иностранства.

Због различитих, понекад и контрадиторних, изјава представника здрвствене струке на локалном и националном нивоу, грађани Крагујевца нису сигурни каква је тренутна епидемиолошка ситуација у граду.

Док директорка Института Батут Верица Јовановић, Крагујевац издваја као један од три града у коме се погоршава здравствена слика, подаци показују да је број новорегистрованих случајева инфекције Ковидом-19 последњих седмица стабилан и износи, у просеку око 10 дневно.

Већина грађана Крагујевца се придржава препоруке да се у затвореном простору и јавном превозу носи маска, док на отвореном Крагујевчани нису толико ревносни. Али, таква слика је и у осталим градовима земље.

Грађани Крагујевца негодују и питају струку зашто изостају друштвени садржаји који могу бити организовани на отвореном?

Угоститељски објекти су током целог лета радили са скраћеним радним временом, односно све мере које важе за локалну средину у ванредној ситуацији се углавном поштују.

Током августа је било и неколико дана када град није имао ниједан нови ковид позитиван случај.

Епидемиолог Предраг Делић наглашава да и када буде укинута ванредна ситуација у граду, мере које је републички Кризни штав увео остају на снази, а то су: ношење маске, одржавање физичке дистанце, поготово појачана хигијена.

Доктор Предраг Делић је још једном апеловао на грађане да не скидају заштитне маске, јер сваки пут када су маске падале са лица, корона је имала узлазну путању.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *