Продужено радно време ковид амбуланте

Продужено је радно време ковид амбуланти у свим домовима здравља, па ће радним данима бити отворене од 7 до 20 сати, а викендом од 8 до 18 часова.

Сви пацијенти који имају лакше респираторне тегобе, треба да позову свог изабраног лекара који ће, на основу симптома, проценити да ли је потребан одлазак у респираторни центар.

Такође, почели су и систематски прегледи будућих првака, па се родитељима саветује да свој термин код будућег изабраног лекара закажу телефоном, да се не би стварале беспотребне гужве.

Из Министарства здравља апелују на грађане који имају симптоме респираторних инфекција или симптоме обољевања од Ковид-19, као што су повишена температура, кашаљ, бол у грлу, да се прво јаве ковид амбуланти матичног дома здравља.

Ипак, надлежни у дому здравља Крагујевац, због повећаног обима посла у респираторном центру, покушавају да, својим колегама који тамо раде, помогну, па пацијенти који имају блаже респираторне тегобе, зову свог изабраног лекара телефоном, а лекар даље процењује да ли је пацијент случај за ковид амбуланту.

У свим амбулантама Дома здравља постоје и собе за изолацију у којима се врши тријажа потенцијално зараженог пацијента.

Будући прваци су у обавези да при упису у школу, на увид понесу и уверење свог педијатра о здравственом стању.

Они сада прелазе из дечијег у школски диспанзер и том приликом бирају новог лекара који ће у будуће водити рачуна о њиховом здрављу.

Да се не би стварале непотребне гужве и да би се што мање времена провело у амбулантама, најбоље је да родитељи закажу систематски преглед детета.

Од Ковида-19 је у Крагујевцу од почетка епидемије до данас заражена 141 особа.

У крагујевачком Клиничком центру хоспитализовано је 46 пацијената, од којих је 8 на респиратору.

Према проценама здравствених радника, у последњем налету коронавируса највише је заражена млађа популација од 25 до 35 година.

Кризни штаб је упутио препоруку свим грађанима да у затвореним просторима носе маске као и да се држи препоручена дистанца од једног метра.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *