Програм промоције предузетништва и самозапошљавања

Влада Републике Србије и Министарство привреде расписали су јавни позив за подношење захтева за кредите обезбеђене гаранцијом фонда за развој и учествовање у бесплатној обуци у складу са програмом промоције предузетништва и самозапошљавања.

Програм реализује Канцеларија за упраљање јавним улагањима у сарадњи са Фондом за развој Републике Србије и уз стручну подршку развојне банке.

У Регионалној привредној комори Шумадије и Поморавља почела је петодневна обука намењена почетницима у предузетништву са подручја овдашњег округа како би са израђеним бизнис плановима, и правилно припремљеном документацијом конкурисали за средства, односно кредите.

Привредни субјекти који испуњавају критеријуме прописане Програмом могу да остваре финансијску подршку у виду бесповратних средстава у износу до 20 одсто у зависности од износа инвестиција.

Право да конкуришу имају мала и средња предузећа и предузетници. Програм подстиче и финансирање младих предузетника у процесу самозапошљавања старости од 18 до 35 година, жене предузетнице, предузетнике који се баве аграром.

Уколико привредни субјекти већ послују, у тренутку подношења захтева не могу да буду фирме које раде 24 месеца.

Да би стекли право да конкуришу подносиоци захтева треба да се пријаве за учешће у програму петодневних обука филијала Привредне коморе.

На располагању су две врсте кредита: инвестициони у износу до 3 милиона и 600 хиљада динара и оперативни за покривање трошкова пословања у износу до милиона и осамсто хиљада динара.

Информације о захтевима банке достављају Канцеларији за јавна улагања која доноси одлуке о прихватању или одбијању захтева, а тај докуметн се упућује Фонду.

Првог дана петодневне обуке пријавио се велики број почетника у предузетништву са подручја Шумадије и Поморавља.

Основни циљ програма је подстицај оснивања нових предузећа. Бесповратна средства могу значајно да помогну, јер је реч о максималних 20 одсто од кредита, односно 360 хиљада динара.

Влада Републике Србије кроз програм намерава да ојача приватни сектор, и у њему посебно домаће предузетништво, односно мала и средња предузећа и како би се за самозапошљавање охрабрио што већи број младих грађана.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *