Роберто Боли из САД почасни доктор Универзитета у Крагујевцу

На Универзитету у Крагујевцу промовисан је почасни доктор професор светске научне каријере Роберто Боли, редовни професор Медицинског факултета Универзитета у Луивилу, у Сједињеним америчким државама.

Титулу је добио на предлог Факултета медицинских наука из Крагујевца, због доприноса развоја медицине и научноистраживачког рада у области кардиоваскуларног система.

Свечаној промоцији и додели почасног доктората Универзитета у Крагујевцу, присуствовали су проректори, декани и професори Универзитета и студенти.

Титулу почасног доктора госту из Америке уручио је ректор крагујевачког Универзитета проф. др Ненад Филиповић.

Проф. др Роберто Боли изградио је завидну научну каријеру. На Универзитету у Лујивилу постао је шеф Одељења за кардиоваскуларну медицину 1994. године.

Директор је Института за молекуларну кардиологију, научни директор Института за кардиоваскуларне иновације.

Професор Боли ради са тимом од шесздесет колега на истраживању примене матичних ћелија на рад срчаног мишића. Почаствован је добијеним звањем почасног доктора Универзитета у Крагујевцу.

Посета доктора Болија нашем граду и Универзитету има велики значај, наводи ректор крагујевачког Универзитета проф. др Ненад Филиповић који је данас уручио звање почасног доктора професору Болију са којим ће у наредном периоду Универзитет оставрити бројна заједничка научна истраживања.

Сенат Универзитета донео је Одлуку да се доктору Болију додели титула почасног доктора наука Универзитета у Крагујевцу на Седници која је одржана у септембра ове године, на предлог Факултета медицинских наука крагујевачког Универзитета.

Кардиоваскуларне болести, међу водећима су у свету, зато ће и нова научана истраживања имати велики значај у примени терапије.

Тиму угледног професора који је данас боравио у Крагујевцу у истраживању процеса лечења кардиоваскуларних болести матичним ћелијама придружиће се професори и студенти Крагујевачког Универзитета у будућој размени која је данас најављена.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *