Пројекат пречишћавања отпадних вода

Студија изводљивости за пројекат пречишћавања отпадних вода у Крагујевцу ради се у оквиру Програма подршке инфраструктурним пројектима у области животне средине -Фаза 2, чију израду финансира Влада Шведске – СИДА.

Ради се о пројекту реконструкције постројења за пречишћавање отпадних вода у Цветојевцу и реконструкцији и доградњи канализационе мреже у самом граду.

Вредност пројекта је више од 40 милиона евра.

Сарадњом града Крагујевца са Министарством за заштиту животне средине, а уз подршку Владе Шведске, реализоваће се велики инфраструктурни пројекат који ће обезбедити чистије реке, здраву животну средину.

Ради се о пројектима реконструкције система за пречишћавање отпадних вода у Цветојевцу, као и реконструкцији и доградњи канализационе мреже у самом граду.

За систем за пречишћавање отпадних вода анализиране су две опције – реконструкција и изградња новог система, али су експерти ипак препоручили новоградњу као повољнију опцију.

Студија ће такође омогућити Крагујевцу да кроз програм претприступне развојне помоћи ИПА фондова обезбеди бесповратна средства за реализацију тог великог пројекта.

Систем за пречишћавање отпадних вода у Цветојевцу пуштен је у рад пре скоро три деценије и од тада није било озбиљнијих улагања у ревитализацију и модернизацију.

Са друге стране, просечна старост канализационе мреже је око 32 године.

У односу на број корисника просечни пречник мреже је релативно мали и рад система је у режиму сувог времена прихватљив.

Због тога се приоритетне мере односе на реконструкцију и замену главних колектора за прихватање отпадних вода у дужини од близу 40 километара, доградњу система у дужини од 25 километара као и увођење два прелива код Споменика Јовану Ристићу и Косовској улици.

Мерења су показала да постојећи систем не може да издржи кишу у трајању од 60 минута и падавине интензитета 21 милиметра.

За одлагање муља препоручене су санитарне депоније у Јагодини и Лапову и друге депоније у Шумадији и Поморављу.

У будућности муљ би могао имати примену у пољопривреди.

Пројекат третирања отпадних вода спроводи се на републичком нивоу и део је Поглавља 27 у процесу придруживања Европској унији.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *