Промовисана књига о српским војницима преминулим у Холандији од 1917. до 1919. године

У галерији Народне библиотеке „Вук Караџић“ одржана је промоција књиге „Српски војници умрли у Холандији од 1917. до 1919. године“.

Приче које говоре о 91 страдалом српском војнику прати и изложба фотографија и личних докумената погинулих, као и њихове биографије и географска кретања током бекства из немачких логора за време Првог светског рата.

Међу настрадалима су и четворица војника са територије Крагујевца.

Аутори књиге „Српски војници умрли у Холандији од 1917. до 1919. године“ су двојица Холанђана и једна Српкиња који су сасвим случајно на гробљу у месту Гардерен, наишли на споменик сећања на Србе који су преминули од шпанског грипа 1919. године у Холандији, након Првог светског рата.

На споменику су исписана 64 имена, а аутори књиге су желели да сазнају како су и због чега српски војници дошли у Холандију и где почивају њихови посмртни остаци.

Након истраживања открили су да је у девет различитих градова на територији Холандије, преминуло више од 90 српских војника.

Књига промовисана у Народној библиотеци је друго двојезично допуњено издање и садржи повезане приче из специфичног историјског поглавља холандско-српских односа од пре једног века.

Више од 4.500 српских војника боравило је у Холандији током 1919. године и чекало свој повратак у Србију.

Већина њих је испунила ту жељу, али ова књига говори о онима који се нису вратили кући.

Заинтересовани изложбу могу да погледају у наредне две недеље.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *