Простор Дома Артем за асимптоматске пацијенте

Смештајни капацитети у крагујевачком Клиничком центру још увек нису попуњени, али Кризни штаб мора да размишља унапред и припрема привремени смештај за лакше пацијенте који су заражени корона вирусом, каже Гордана Дамљановић, члан Кризног штаба града Крагујевца.

Простор Дома за смештај ученика средњих школа Артем, који је предложио локални Кризни штаб, у потпуности одговара за асимптоматске пацијенте који су заражени Ковидом 19.

Уколико се епидемиолошка ситуација у Крагујевцу погорша и број заражених корона вирусом не почне да опада, локални Кризни штаб је предложио да Дом за ученике средљих школа Артем постане привремени смештај за пацијенте са лакшом клиничком сликом који су заражени Ковидом 19.

Према речима Гордане Дамњановић, члана градског Кризног штаба, Артем са 400 лежајева и рестораном за 100 особа, је адекватан простор за асимптоматске пацијенте са лакшом клиничком сликом.

Дамњановић наглашава да није реч о болници, већ привременом смештају, као што је то била Арена у Београду, уз напомену да у болницу иду тежи пацијенти и клинички случајеви, а да ће у Артему бити смештени асимптоматски пацијенти, или они грађани који су били на лечењу, а чекају други негативни тест.

Ипак, да је реч о некој врсти болничког смештаја говори и чињеница да ће о пацијентима бринути лекари и медицински техничари Клиничког центра и Дома здравља.

Иначе, Крагујевац је у првом пику првог таласа за два и по месеца имао 68 зарађених корона вирусом, између осталог, и због тога што су правовремено биле предузете све мере заштите становништва од заразе.

Од почетка епидемије, у Шумадији је до сада тестирано више од 12.200 грађана са симптомима Ковида 19.

У Шумадијском округу, према доступним подацима, до сада је више од 950 особа заражено корона вирусом, од тога је преко 780 Крагујевчана.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *