Прва крагујевачка гимназија други пут за редом победник Лего такмичења

Ученици Прве крагујевачке гимназије други пут за редом победници су Лего такмичења у роботици, што значи да их поново чека регионално такмичење и Словенији, а уколико и тамо понове успех од пре неколико година следи пласирање на светско такмичење у Сједињеним Америчким државама.

За такмичење у Словенији пласирали су се и тимови Основне Школе „ Десанка Максимовић“ из Приједора, Електроробота из Пријепоља, и Нободи Интер Вентуре из Београда.

Ученици завршних разреда основне школе и првог разреда средње школе кроз четири такмичарска дела – основне вредности,робот дизајн, робот игра и иновативни пројекат учествовали су у мисаоном и креативном процесу израде иновативног пројекта, конструисању и програмирању, презентовању.

Лего лига је водећи научно популарни програм. Четири екипе из Београда, две из Босне и Херцеговине, затим из Панчева, Пријепоља и Прве крагујевачке гимназије чиниле су такмичарске тимове.

У укупном пласману тријумфовали су поново ученици Прве крагујевачке гимназије.

First Lego league је глобални програм који деци представља науку,технологију, инжењерство, математику кроз забавно и практично учење употребом дидактичког материјала и Лего образовних сетова. Програм се одржава у 100 земаља а Србија је једна од њих.

И раније је Крагујевац организовао ревијалне фестивале науке, роботике у Првој гимназији.Већина учесника наставила је школовање на Универзитету.

На глобалном нивоу програм обједињује 35 хиљада тимова.

Овогодишња тема пројекта – Replay усмерена је на подстицање људи да се баве физичким активностима.

Победничке екипе Лего лиге чека одлазак на даље, регионално такмичење у Словенију, а екипе које тамо победе пласирају се на светско такмичење које се одржава у Сједињеним Америчким Државама.

Подсећамо, Прва крагујевачка гимназија пре неколико година прошла је тај победнички пут и стигла до Хјустона.

Пошто су поново тријумфовали следи им иста путања на коју ће заједно са послушним роботима.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.