Први сачувани подаци у Државном дата центру

У недавно отвореном Државном дата центру у Крагујевцу, за који је из републичког буџета издвојено 30 милиона евра, смештени су подаци Агенције за лекове и медицинска средства која је међу првим корисницима из јавног сектора потписала уговор са Дата центром.

Међу некомерцијалним корисницима Државног дата центра је и Универзитет у Крагујевцу.

Ректор крагујевачког Универзитета проф. др Ненад Филиповић наводи да је почетак рада Државног дата центра у Крагујевцу од великог значаја за универзитет.

У Државном дата центру у Крагујевцу тренутно ради десеторо запослених, а у наредном периоду на смештају електронских података радиће пет пута већи број стручњака који су се школовали на неком од крагујевачких факултета.

Универзитет у Крагујевцу је међу првим некомерцијалним корисницима који су потписали уговор о складиштењу података.

Агенција за лекове и медицинска средства такође користи неке од рек ормана Државног дата центра у којима су смештени њихови подаци.

Поред Државног дата центра који представља инвестицију од националног значаја и који се простире на 14 хиљада метара квадратних на површини од око 4 хектара које је град Крагујевац без новчане накнаде уступио за изградњу центра, у току је завршетак радова и на изградњи Палате правде која би за неколико месеци требало да почне са радом.

Држава је определила знатна новчана средства за реализацију неколико капиталних инвестиција у центруи Шумадије, јер је Крагујевац препознала као град будућности и просперитета и као место пожељно за живот.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *