Први српски респиратор

Од данас Србија може да се похвали респиратором домаће производње. Екипа РТС имала је ексклузивну прилику да види како изгледа и функционише први српски респиратор.

Пет модела респиратора направљено је у рекордно кратком року, за око месец дана. Тим стручњака радио је без дана паузе, између 10 и 15 сати дневно. Идеја је потекла од инжењера електротехнике из Института „Михајло Пупин“ Огњена Ристића.

Ристић је за РТС објаснио како се користи уређај за механичку вентилацију плућа.

„Ако погледамо сам уређај, направили смо га махом да подржава све режиме које подржава савремени уређај. Почели смо од прототипа са клипом, где смо негде у првој трећини пројекта установили да он не може да задовољи одговарајуће перформансе. За потребе прикључивања на болничку инсталацију смо развили прототип са пропорционалним вентилима“, рекао је Ристић.

Истакао је да је основни режим на којем ради уређај контрола волумена, и да се на тај режим најчешће ставља пацијент када је седатиран. Уређај подржава и контролу притиска. Постоји и асистирани режим.

„У свим овим ситуацијама, уколико пацијент није направио довољан број удаха, машина додаје одговарајуће удахе који су му потребни. Такође, направљени су и додатни неинвазивни режими вентилације“, истакао је Огњен Ристић

ИЗВОР: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *