Редовне контроле смањују ризик од настанка карцинома плућа

Новембар је месец борбе против карцинома плућа. По броју умрлих од ове болести, Србија заузима друго место у Европи.

У просеку, код 16 особа дневно се дијагностикује рак плућа.

Сваког дана чак 13 особа изгуби битку са овом опаком болешћу. Међутим, лекари кажу да се, уколико се открије на време, болест може држати под контролом.

Представници државе недавно су најавили да ће, до краја године, на листу лекова о државном трошку бити стављени и најсавременији лекови за канцер плућа.

Почетни, рани стадијум и први симптоми су дуготрајни кашаљ, недостатак ваздуха у току физичке активности и звиждање у грудима.

Са напредовањем болести подношење напора је све теже, болесник остаје без даха у току свакодневних активности.

Циљ кампање у којој се новембар обележава као месец борбе против рака плућа је да се подигне свест јавности о овој болести и најважнијим факторима ризика, али и укаже грађанима на потребу редовних контрола здравственог стања, као најважније мере превенције.

Лекари тврде да многи болесници појаву првих симптома сматрају нормалним процесом старења, иако су знаци озбиљног обољења које захтева лечење.

Основна превентивна мера је отклањање фактора ризика, пре свега престанак пушења.

Широм планете од ове болести сваког минута живот изгубе две особе, дневно до 3000, а више од милион на годишем нивоу.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *