У Шумадији и Поморављу у дуалном образовању 22 компаније и 270 ученика

Закон о дуланом образовању усвојен је 2017. али је његова пуна примена почела од ове школске године.

Директор Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа Предраг Лучић је, гостујући у емисији „Епицентар“, рекао да су, до сада, у систем дуалне наставе биле укључене 22 компаније из Шумадије и Поморавља и да је у 11 одељења уписано око 270 ученика.

Директор Средње стручне школе у Крагујевцу Синиша Којић каже да је ове године у тој образовној установи уписано 120 ђака који ће се, за четири профила металске струке, школовати кроз дуалну наставу.

Да би компанија могла да се укључи у систем дуалног образовања неопходно је да, након писма о намерама које доставља Привредној комори, прође процес акредитације и има лиценциране инструкторе који ће радити са ђацима.

У Шумадији и Поморављу, до сада су 22 фирме биле укључене у дулану наставу, од чега 13 компанија у Крагујевцу, Книћу, Баточини и Аранђеловцу и 9 предузећа у Јагодини, Свилајнцу и Ћуприји.

До сада је акредитовано 15 компанија, а у 11 одељења уписано је 270 ученика. У Шумадији, према подацима Регионалне привредне коморе, дуална настава функционише у Средњој стручној школи у Крагујевцу, Техничкој школи у Аранђеловицу и Средњим школама у Баточини и Книћу.

У Средњој стручној школи у Крагујевцу, која од 2015. године има дуалне профиле, до сада су изашле три генерације бравара заваривача.

Ученици приликом уписа наводе да желе да се школују по дуалном систему, родитељи потписују сагласност, а школа одређује координатора који је, у сарадњи са инструктором у компанијама, укључен у читав процес.

За ову школску годину Средња стручна школа је за четири профила – бравар-заваривач, индустријски механичар, механичар моторних возила и техничар за компјутерско управљање цнц машина уписала 120 ђака.

Србија је једина замља на територији Западног Балкана која је у наставу увела систем дуалног образовања.

У „учење кроз рад“ укључено је 800 компанија у 48 градова, а за 35 профила у 72 школе едукује се 5.100 средњошколаца.
Резултати дуалног образовања су већа конкурентност привреде и кадрови у складу са потребама привреде.

Са друге стране, ученици се упознају са реалним радним окружењем, две године активно учествују у процесу производње, а од ове године за време проведено у компанијама добијају и одређену новчану надокнаду.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *