Расте број крупне дивљачи у централној Србији

Иако је због пандемије корона вируса рад ловачких удружења на подручју централне Србије био измењен како не би дошло до заражавања због већег окупљања људи, ловци су успели да заштите и прехране дивљач.

Већина ловишта на подручју Шумадије бележи бројност крупне и високе дивљачи, док су заштићене врсте ситне дивљачи, попут зеца и дивље јаребице, јер се њихов број у ловиштима смањује.

Календар ловачких догађаја почиње 1. априла када ће у склад су са епидемијском ситуацијом бити организоване активности на терену.

Ловачки савез централне Србије окупља више од 18 хиљада ловаца који су организовани у 37 ловачких удружења.

У претходном периоду ловци су организовали прихрану и заштиту дивљачи, а тренутно је у фази бројање крупне и високе дивљачи, дивљих свиња и срнеће дивљачи.

На терену се бележи пораст броја крупне дивљачи која је у добром стању преживела зимски период, наглашавају у Ловачком савезу централне Србије.

Ловна сезона почиње за месец дана, а активности ловачких удружења су на високом нивоу, упркос пандемији.

Ловци наглашавају да дивљач није гладна и да је током зиме интензивно обављана прихрана на терену, као и заштита дивљачи.

Календар ловачких активности почиње 1. априла, а у складу са епидемиолошком ситуацијом због корона вируса ловци ће планирати акције током ловне сезоне.

Угрожене врсте које имају тренд смањења броја су зец и дивља јаребица, па ће лов на ову ситну дивљач бити организован под строгом контролом.

Ловци наглашавају да је број јелена лопатара и муфлона у порасту, посебно у ловачком удружењу „Сребрница“ у Страгарима.

Иначе, ловци су познати по организовању бројних маниферстација које су у предходном периоду, због пандемије, изостале.

У складу са епидемиолошком ситуацијом, у наредном периоду, Ловачки савез централне Србије обележиће деценију постојања и рада.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *