Расте интересовање за учење ромског језика

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у партнерству са Ромским информативним центром, спроводи програме иновативних часова ромског језика у основним школама у Крагујевцу.

Овим програмом министарство жели да обезбеди спровођење мера које ће допринети јачању и очувању ромског језика и идентитета, као и инклузију Рома у ширу друштвену заједницу.

Крагујевац је један од првих градова у Србији који су увели учење ромског језика, као једну од активности Мобилног тима за инклузију Рома који је формирала локална самоуправа.

Највеће интересовање за учење ромског језика је у Основној школи “19. октобар” у Маршићу и у издвојеном одељењу ове школе у Корману.

Програм учења ромског језика, који спроводи Министарство просвете, науке и технолошког развоја, реализује се у партнерству са Ромским информативним центром.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја систематски је радило на увођењу ромског језика у основне школе.

Према речима належних из Школске управе у Крагујевцу настава је факултативна, а званични план и програм се већ примењују.

Уведен је асистент у настави, а на листи запослених има предавача који задовољавају критеријуме за обављане овог посла.

За сада је одштампан буквар за ученике првог разреда, као и читанка, а у изради је и комплет уџбеника.

Крагујевац предњачи у односу на друге градове у Србији у реализацији овог програма, а Мобилни тим за инклузију Рома присуствовао је настави ромског језика у Маршићу, за који се определио највећи бој ученика у крагујевачким основним школама.

Интересовање за увођење ромског језика исказале су и основне школе “Наталија Нана Недељковић” у Грошници и “Доситеј Обрадовић” у насељу Ердеч.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

One thought on “Расте интересовање за учење ромског језика”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *