Развити модеран и ефикасан систем заштите од града

Услед климатских промена Југоисточној Европи, односно територији Балкана, Србије и Шумадије и Поморавља највећу претњу предствљају ужарена лета.

Процењује се да је штета од овогодишњих суша на усевима милијарду евра на државном нивоу. Непредвидиве олујне непогоде додатно отежавају одржавање усева и имовине, па је од пресудне важности развијен, модеран и ефикасан систем заштите коме се Крагујевац ове године посветио и преко скромних могућности у буџету.

Набављено је 150 противградних ракета, помагало се стрелцима, обезбеђен је поуздан систем радио веза којима ће Град подржати и остале општине.

То је само један од закључака са седнице Савета општина и градова Шумадијског округа која је одржана данас.

На редовној седници Савета, председницима општина Шумадијског округа, Града Крагујевца, начелнику овдашње административно територијалне управне јединице придружили су се и предствнци Краљева, Рашке, Републичког хидрометеоролошког завода и центра Србије за одбрану од града како би се утврдиле даље смернице како бранити усеве од неба.

И не само усеве, током олујних непогода најчешће страдају инфраструктура, јавна али и приватна имовина грађана.

Испоставило се да је овог лета Крагујевац заклонио како своја поља, тако и ближих пордучја, а та пракса може бити настављена и наредне године.

Конкретно, Крагујевац је имао током године 7 дана противградних дејства,на нивоу Србије било их је од 3 до 13 дана, па је овогодишња сезона проглашена са нешто бољим просеком, односно штете од града су три промила испод устаљених просека.

Стрелци су додатно суфинансирани, па је Републички центар за одбрану од града у Крагујевачкој локалној самоуправи имао један од ослонаца.

Земље Југоисточне Европе, у овом тренутку на конференцији посвећеној климатским променама износе овогодишњи извештај који ће по свој прилици у будућности климатску мапу овог дела планете бојити ужареним сунцем.

Систем радио веза који се сада уводи у режим рада зимских служби биће имплементиран и у другим срединама које су овај поузданији начин комуникације прихватиле по угледу на Крагујевац.

Захвалан је не само због одржавања путне мреже, већ и што пружа могућност да се на време стигне до завејаних, непроходних територија и осамљених старих људи у селима Шумадије и Поморавља.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *