Реконструкција Кнежевог арсенала промениће имиџ Крагујевца

Градско веће формирало је радно тело које ће се у наредном периоду бавити питањем комплекса Војно-техничког завода, а које се састоји из два тима, нагласио је помоћник градоначелника за међународну сарадњу, Борис Ковачевић, који је и кординатор радног тима.

Први тим бавиће се решавањем имовинско-правних односа, док ће други тим бити задужен за креирање простора и идејних решења.

У згради града одржана је прва седница радних тимова за предузимање активности на обнови културно-историјске целине комплекса Кнежевог арсенала.

Кнежев арсенал представља јединствен војно-индустријски и архитектонски комплекс у Србији, али и у Европи.

Амбијентална целина састоји се из фабричких зграда, радионица с краја 19. и почетка 20. века, Тополивнице, Чаурнице, али и музеја Стара ливница.

Требало би подсетити да је на овом простору засијала прва сијалица у Србији 1884. године, а у Тополивници са радом почела прва модерна машина.

Архитектура је јединствена.

Доминира црвена опека, дрвени доксати, високи димњаци, а модел градње примењен је по угледу на грађевине у Немачкој и Француској.

Реч је о реконструкцији објеката и простора на више од 95 хектара површине, где се обавља производња у три фабрике: Застава Терво, Застава оружје и Ковачница.

Потпуном реконструкцијом комплекса значајно би се унапредио имиџ Крагујевца.

Иако се деценијама уназад говори о реконструкцији Кнежевог арсенала, посао око уређења Војно-техничког завода захтева решавање комплексних имовинских односа, уређење пројектне документације, плана детаљне регулације, нагласио је градоначелник Никола Дашић.

Осим тога, требало би имати у виду да фабрике на овом простору раде век и по.

У време НАТО агресије овај простор је бомбардован, па је потребно значајан акценат ставити и на еколошко уређење.

С друге стране, у тим који би радио на идејним решењима били би укључени професори ФИЛУМ-а крагујевачког Универзитета и Архитектонског факултета Универзитета у  Београду, али и студенти на мастер студијама ових високообразовних установа.  

Посао је обиман и комплексан, став је радне групе, а чланови тог тела јединствени су и у мишљењу да би одмах требало прионути на посао.

Када је реч о решавању имовинских односа требало би консултовати више министарстава и све интересе сврстати у једну причу.

Овај простор би према најавама, био уређен по мери младих људи, туриста који посећују Крагујевац, али и других друштвених и привредних субјеката у граду.   

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.