Реконструкција школа и установа културе

У Крагујевцу је током ове године реализован низ значајних пројеката. Осим изградње Легата академика Николе Коке Јанковића, који ће бити отворен почетком 2018., међу важнијим инвестицијама су и оне које се односе на школске објекте, а које ће бити настављене и наредне године.

Такође, покренута је иницијатива за потпуну реконструкцију Градске дворане „Шумадија“, а у плану је и уређење куће Ђуре Јакшића.

Легат Николе Коке Јанковића простире се на око 600 квадрата. У овом објекту налази се изложбени хол, просторије у којима ће радити сарадници Српске академије науке и уметности и депо.

Вредност инвестиције је 90 милиона динара, од којих је 60 одсто обезбедило Министарство привреде, док је остатак издвојен из градске касе.

У оквиру пројекта Градови у фокусу, Министарство културе издвојило је 5 милиона динара за израду техничко пројектне документације за реконструкцију Градске дворане Шумадија.

Током ове године реализоване су две веома значајне инвестиције, у циљу побољшања услова у крагујевачким школама.

Основна школа Живадинка Дивац добила је нову спортску дворану, за коју је град издвојио 125 милиона динара, а у сарадњи са Министраством енергетике у енергетску ефикасност школе Станислав Сремчевић уложено је 22 милиона динара.

У сарадњи са Канцеларијом за јавна улагања планирана је реконструкција школа Драгиша Луковић, Шпанац, Доситеј Обрадовић и Друге техничке, а у плану је и реновирање вртића Бамби и уређење кухиње по ХАСАП систему .

Кућа у којој је некада живео песник и сликар Ђура Јакшић биће срушена, а на том месту биће изграђен идентичан објекат у коме ће се одвијати део културног живота града Крагујевца, кроз књижевне вечери, винске дегустације и изложбе.

Град Крагујевац преадао је потребну документацију за комплетну реконструкцију Основних школа Мирко Јовановић и Ђура Јакшић а од Министраства просвете, науке и технолошког развоја још увек чека одговор.

У сарадњи са Канцеларијом за јавне набавке у наредној години биће реновирана зграда Центра за социјални рад Солидарност.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *