Рурални туризам и гастрономска понуда Шумадије

Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља организовала је водичку туру, како би презентовала рурални туризам и гастрономску понуду, са освртом на путеве „вина и ракије“.

Програм „Зелени и здрав туризам“, ова агенција брендира неколико година.

Једнодневни излет окупио је новинаре, представнике невладиних организација, удружења, представнике Градске туристичке организације и планинарска друштва.

Излетници су посетили Вино фест у Рековцу, манастир Каленић, планинарски дом на Бешњаји, винарију „Певац“ и етно домаћинство „Јанин рај“.

Како је протекла ова занимљива водичка тура, гледаоци РТК могу да погледају у емисији Шумадијски праг, која је на програму у недељу после вести у подне.

Да Шумадија и Поморавље имају одличне потенцијале у руралном туризму, одавно је препознала Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља, која годинама подстиче сеоски туризам.

Неколико пројеката реализовали су у партнерсву са крагујевачким удружењима и организацијама.

Помогли су преко 80 жена, које се баве домаћом радиношћу и припремањем хране, уредили 400 километара пешачких стаза и помагали винаријама и дестилеријама.

Међу Крагујевчанима, сарадницима Регионалне агенције за економски развој, на занимљивом путовању нашла се и гошћа из побратимског града Инголштата, која је у Крагујевцу боравила месец дана.

Желела је, каже, да упозна град и околину али и људе, да дегустира домаће специјалитете и сазна више о историји Србије.

У Градској туристичкој организацији наводе, да се у Крагујевцу број туриста, из године у годину, повећава, а излети и сарадња са медијима имају велики допринос у развоју руралног туризма Шумадије.

У Крагујевцу је велики број младих заинтересован за планинарење, излетнички туризам, фестивале вина и посете дестилеријама.

Квалитетна интернет презентација потенцијала овог краја све више привлачи и стране туристе.

Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља покренула је ову водичку туру у намери да покаже лепоту Шумадијског краја, гостољубивост домаћина као и да презентује гастрономску понуду добрих вина и ракије као српског бренда.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *